Stort och smått i vår skolas vardag

Okategoriserad

Temadag om språk

18 apr , 2013, 15.11 caritarouvinen

 

Bevara det finlandssvenska språket

Den 18 april 2013 hade Winellska skolan temadag där vi behandlade språk.

Dagen började med att alla från åk 5-9 samlades i gymnastiksalen.  Larry Griffis från Sverige kom och talade allmänt om språk och mobbning. Han uppmanade oss finlandssvenskar att upprätthålla vårt svenska språk eftersom det drastiskt håller på att minska. Han önskade även att vi skulle hitta variationer till våra svordomar.

Vi hade två olika labb, ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen.  Utomstående gäster ledde en del av labben. Det fanns t.ex. ett labb om att skriva låttexter som hölls av Axel Ehnström (Paradise Oscar). Författaren Maria Turtschaninoff höll ett labb där man behandlade ämnen som fantasy och scifi.  En före detta elev från Winellska skolan, Tedi Tallqvist, ledde ett labb om radio.

Vi följde med Axel Ehnströms labb en stund där han diskuterade med en grupp elever om låtskrivning och hur man hittar inspiration i vardagen.

”Man måst tänka sig själv som en observatör och följa med vad som händer omkring en”, sade Axel. ”Man måste liksom lära sig att hålla ögonen uppe.”

Texten skriven av: Kati  Huumonen, Ellen Forsell, Jacob Söderström och Susanna ”Suski” Vierä

 

Efter lunchen byttes labben så att alla fick testa på nya saker. Det var både sura och glada miner när en del inte hade fått de labb de ville ha.

Vi gick runt i skolan och hälsade på i olika labb, vi frågade elever vad de tyckte och tänkte. I snabbkursen för franska fanns det elever från åk 7 – 9, men ingen hade någon erfarenhet av det franska språket. De flesta tyckte det var lätt att lära sig orden, men svårt att uttala dem. Allt från turistfranska till hälsningsfraser stod på dagens schema. Vi frågade även de sjuor som var där om de skulle välja franska som tillvalsämne, men svaret blev ett enigt nej.

Efter det gick vi till debatten och lyssnade på deras diskussion. Det var en livlig debatt om man ska få välja mellan ryska och svenska i skolorna runtom i Finland. Det var två grupper som debatterade mot varandra och båda hade starka åsikter gällande språken. Några åsikter som sades var: ”det går inte att jämföra Sverige och Ryssland”, ”tre språk är för mycket” och ”Finland är ett tvåspråkigt land”. Tyvärr fick vi inte veta hur debatten slutade, eftersom vi måste gå vidare.

Vi var även snabbt inne i hussasalen där det var labbet ”Kockens språk”. Eleverna gjorde pasta med skinksås och bakade mycket goda chokladkakor. De hade dukat borden i våriga färger och de såg ut att ha väldigt kul där det stod och kockade i köket.

Dagen har varit kul och lärorik enligt de flesta, men det finns säkert vissa elever som tycker att vissa labb var lite onödiga. Vi som jobbade dokumentation av dagen har åtminstone haft det skojigt när vi fick gå omkring i skolan och intervjua folk.

Texten skriven av:  Matilda Tallberg, Jennika Paananen & Malin Männikkö

Ledare för gruppen dokumentation av dagen var Marina Kackur.

 

Under temadagen gjorde min grupp en mini flash mob med diktuppläsning av dikter om glädje som vi själva skrivit. Uppläsningen av dikterna gick av stapeln  i Kyrkslätts nya kommunhus.  Vi lyckades bra och programmet uppskattdes. Kanske vi nästa gång lyckas få med hela skolan (ca 740 elever) eller halva skolan på en massiv flash mob i Kyrkslätt…

 

En kommentar

  1. Carita Rouvinen skriver:

    Tack Marina Kackur för att du ledde gruppen som skrev om skolans temadag. Det var trevlig läsning.

Kommenteringen är stängd.