Stort och smått i vår skolas vardag

Okategoriserad

Fenomenvecka 2 läsåret 2016-2017

10 mar , 2017, 14.42 caritarouvinen

 

Den andra fenomenveckan jobbade niorna med uppfinningar eller innovationer och sjuorna med media. Åttorna var på PRAO. Den första dagen inleddes med samling i gymnastiksalen. Niorna fick träffa David Henriksson, Patrik Salmela och Bengt Sahlin från Ericsson, de berättade vad det är för skillnad mellan en innovation och en uppfinning.

David Henriksson, Patrik Salmela och Bengt Sahlin från Ericsson.

Efter detta inleddes elevernas arbete.

Väggmålningar

På eftermiddagen träffade vi också företagare Marcus Kevin. Han berättade om hur det är att vara ung företagare i Kyrkslätt.

Företagare Marcus Kevin.

Alexandra och Sabina i nian berättar om sitt arbete under fenomenveckan.

Alexandra och Sabina presenterar sin innovation.

Fenomenveckans tema var uppfinningar och innovationer. Alla delades in i grupper beroende på vad de ville jobba med under veckan.

På måndagen då skolan började igen efter sportlovet samlades vi i de grupper vi skulle samlas i. Efter det fick vi själva dela in oss i mindre grupper med dem vi ville börja uppfinna med. Vi försökte komma på någon fiffig uppfinning tillsammans med våra gruppmedlemmar vilket var ganska svårt till en början. Vi försökte tänka på vardagsproblem som kunde lösas. Vi kom fram till att vi skulle uppfinna ett bälte som stretchar på baksidan och har skumgummibitar på vardera sida så att man alltid får den rätta passformen och att det inte trycker på höftbenen.

Vi började och planera hur vi skulle tillverka bältet och ritade upp en plan och detaljer. Först gjorde vi en plansch där vi presenterade bältet och berättade om dess funktioner. När vi var klara började vi samla det material som behövdes och började tillverka bältet. Bältet var rätt så enkelt och simpelt att tillverka och slutresultatet blev inte tyvärr så vackert, men det fyllde dess funktioner.

På fredagen var det mässa där alla presenterade sina uppfinningar. Det var intressant att se vad alla hade hittat på. Det var skönt att inte ha riktiga lektioner och temat var rätt så intressant och helt roligt. Det var en lyckad vecka!

 

På fredagen blev det två utställningar, niornas och sjuornas mässa, i lilla gymnastiksalen. Bilder från mässorna…

Gruppen Hälsa och mat presenterar sina arbeten.

Robotelefanten kan gå och lyfta på sin snabel!

Sjuorna presenterade resor till olika ställen av världen.

Ny musik presenteras.

Spelen eleverna själva kodat var otroligt populära.

Elevernas egna nyheter.

Dansvideo

 

Livemusik

Testa flickornas nya morgonmål.

Sci-fi

Den självkörande bilen.

 

Nya spel presenteras

Det blev också fina konstverk på väggarna i skolan.

Ingelisa Wikholm poserar vid väggmålningen ”selfie-vingar” i skolans trappuppgång.

Tigern är inte riktigt klar ännu på denna bild.

 

Kommenteringen är stängd.