Stort och smått i vår skolas vardag

Okategoriserad

Nya vänner

14 aug , 2013, 21.17 jessicamcquade

 

I slutet av maj infaller den tid då många lärare rensar ut det gångna läsåret. Man ordnar sina papper i skåpet samt filer på sin dator. Man vänjer sig vid tanken på att få nya vänner och att säga adjö till de vänner man haft under många år. För elever som man delar sin vardag med blir på sätt och vis små vänner. Så även den familj som står bakom eleven.
Sen kommer sommarlovet då man lösgör sig från skolvärden. Man är som en larv som förvandlas till en puppa, för att i augusti komma ut färgsprakande, full av energi och motivation. Då gäller det att ordna till sig ett nytt bo, ett nytt klassrum: packa upp mapparna, limma namnlappar och ordna pulpeter. Matta och dynor för mysiga lässtunder placeras på passande ställe. Temahelheter planeras, läroplanen ögnas igenom för en sista check. Sedan närmar sig dagen. Den dag man önskar att varje elev skall komma ihåg som en bra dag. Den första skoldagen. Som förälder minns man sitt barns första skoldag, kanske inte sin egen lika tydligt, men att dela sitt barns första skoldag är en fin händelse. Det är även en fin händelse att som lärare få ta emot ivriga och glada nya skolelever.
Ingen visar en så stor kärlek till sin pulpet som en liten etta. Att lyfta på locket en gång var femte minut är som en oskriven lag, ett måste. Pennor och gummin är som skatter och de visas gärna och med stolthet för alla som vill inspektera. En etta vill inte prata onödigheter, de vill arbeta och fylla i övningar i sina nya böcker. En lektion utan övningar är inte en bra lektion. Läxor skall man gärna få varenda dag, besvikelsen är stor om man bara får en sida att göra hemma. Hela skoldagen är fylld av energi och iver. Men det finns även osäkerhet och rädsla för att inte klara av, att inte kunna tillräckligt mycket. ”Det är väl klart att man måste kunna stava ordet LASAGNE på rätt sätt? Eller får man komma och fråga?” undrar den lilla eleven som vill berätta om sin favoriträtt.
Där i djungeln av pennor och sudd, slamrande pulpetlock och små elever får vi vuxna skapa en balanserad skoldag med en passande mängd övningar, mycket humor, omsorg och glädje. Glädje över att få lära sig nya saker (som att stava LASAGNE helt på egen hand) och att möta nya vänner.

Kommenteringen är stängd.