Stort och smått i vår skolas vardag

Okategoriserad

Gröna gruppens utfärd till naturcentret Haltia

9 jan , 2017, 14.37 caritarouvinen

 

Torsdagen den första december åkte Winellska skolans Gröna Grupp till Haltia, som ligger i Esbo. Nästan alla elever från gruppen hade möjlighet att komma, både från lågstadiet och högstadiet. Från lärarnas sida så var Anki, Malin och Sandra med.

Vi började dagen på Kyrkslätts tågstation, och när alla hade samlats så åkte vi med U-tåg till Esbo. Ombord på tåget  delade Anki ut mellanmål som vi fick förvara i våra väskor tills det var dags att äta det. Väl framme i Esbo väntade vi i ca. 20 min. tills bussen som skulle ta oss till Haltia kom.

Väl framme så gick vi in i aulan, och en av deras svenskspråkiga guider presenterades för oss. Hon berättade lite om Haltia och hur det är byggt, vilket var väldigt intressant eftersom många saker var sådana att man kanske inte får reda på det om man inte har en guide. Sen visade hon oss igenom en tunnel av glas, och på glasets andra sida var en finsk vinter uppbyggd med uppstoppade djur och meningen med detta var att se hur olika arter överlever under vinterhalvåret.

När vi kom igenom tunneln så kom vi in i ett stort rum med många skärmar. Vi fick sätta oss antingen på en bänk eller på golvet och sen berättade guiden lite mera om vintern i Finland och om hur mycket vårt land har förändrats sen isen smälte efter istiden. Efter det började en ljudshow på en stor skärm som täckte nästan en hel vägg. Den var skapad av en australiensisk konstnär som med hjälp av datoreditering hade skapat en show som om hur han föreställer sig att ljudet från olika finska fåglar ser ut. Det är väldigt svårt att förklara men det var väldigt fascinerande.

Vi fick också gå in i ett ”björnide” där det borde har funnits en uppstoppad björn som sov, men den var inte där just då. Det fanns också en rävlya, ett fågelbo och en video filmad under vattnet. Sen fick vi gå in i ett ”ägg” där det fanns ett konstverk av en finsk konstnär. Efter det så fick vi gå runt för oss själva och titta i ungefär tio minuter. De flesta rusade genast mot det enda paret av så kallade VR-glasögon, där videon från naturen spelades upp. Andra saker som man kunde göra var t.ex. sitta i ett mörkt rum och lyssna på naturens ljud på natten, spela ett spel om naturen eller titta på bilder från olika områden i Finland.

Efter det gick vi ut och började vår vandring mot grillplatsen där vi skulle äta lunch. Guiden följde med oss på vägen men när vi kom fram så gick hon tillbaka utan oss. Vi grillade korv och fick äta mellanmålet, och sen så gick vi tillbaka. Vi hade åter igen lite fritid, och sen var det dags att gå mot bussen som skulle ta oss till Esbo tågstation, och därifrån åkte vi tillbaka till Kyrkslätt med tåg. Om man hade lov till det så fick man stiga av på vägen, men många åkte ända till Kyrkslätt.

Det var en rolig och lärorik dag!

Text av Ingrid Geust

Bild av Anki Hokkanen

Kommenteringen är stängd.