Stort och smått i vår skolas vardag

Okategoriserad

Guldkant i vardagen

21 Dec , 2011, 22.36 Heidi Pått

 

Tidigare i höstas tyckte jag att jag kom på en fantastisk idé för franska undervisningen: Fransk julfest i mina franska grupper på högstadiet. En trevlig belöning för höstens och vinterns (oftast) hårda arbete och dessutom skulle eleverna få smaka på lite fransk julkultur!
I vår skola har vi till all lycka en Hem & Skola förening som tycker att det är viktigt med lite guldkant i vardagen för eleverna och jag fick de pengar som behövdes för julfesterna, så det var bara att sätta igång och planera!

Under hösten fick sjundeklassisterna laga mat på engelska i hussa-salen, vilket de verkligen gillade. Nu bestämde jag mig för att jag själv skulle baka Bûche de Noël (julstubbe) åt eleverna. Lite mindre pedagogiskt visserligen, men enklare än att alla grupper skulle göra en egen. Eftersom jag kommer att gå på mammaledigt under våren så tänkte jag att det för rättvisans skull är bäst att alla tillvalsgrupper i åk 8 och 9 får ha julfest i år… Just då tänkte jag ju inte på alla miljoner prov och uppsatser och bokrecensioner som det brukar finnas att rätta före jullovet infinner sig… och oj då, det tog visst ganska länge att baka en julstubbe, och åhå, hade jag verkligen 5 grupper i franska?

Meeen NU har jag gött upp mina franska elever med julstubbe och franska pepparkakor. Visserligen bjöd jag på glögg i stället för champagne så helt franskt var det ju inte, men eleverna åt sin kakbit med stor andakt. ”Kan lärare faktiskt baka?” var det en kille som sa, en annan var säker på att det var hussaläraren som bakat den, så nog var de nöjda och glada. Tur är väl det, för deras glada miner och positiva kommentarer är nog det enda som kan driva en lärare till ett sånt vansinne att stå och baka franska julstubbar i timmar varje kväll mitt i julstressen. Den där guldkanten är ju trots allt så viktig för att man sen skall orka med den grå vardagen.

 

Julstubbar och franska pepparkakor

Kommenteringen är stängd.