Stort och smått i vår skolas vardag

Okategoriserad

Presidentvals ”fiilis” i våran skola!

13 jan , 2012, 13.40 Andrea Hagström

 

”Är det på riktigt någon idé att rösta? Alla kommer ju att ta de bara på läppä”

Med de orden inleddes måndagens historia lektion då jag berättade för åttorna att de skall få rösta i skolans presidentval följande dag. Efter en stunds förklarande om att resultatet faktiskt förs in i ett landsomfattande datasystem och publiceras tisdagen den 17 januari, fem dagar innan den riktiga valdagen, så klarnade det för eleverna. Några nickade förstående, de andra följde med stora ögon med. Därefter traskade vi iväg till datasalen för att ta reda på information om de olika kandidaterna. Alla hittade en kandidat som de kunde tänka sig att rösta på och fick tid till morgondagen att fundera om de hittat rätt. Med niorna hade förberedelserna för valet kommit igång redan innan jullovet. I min ämneskollegas rum upptäckte jag att väggen var prydd med fina valaffischer, de flesta av dem försedda med egenhändigt ritade porträtt av kandidaterna… Så fina, så fina 🙂

 

Tisdagen kom och med det valdagen. Klassvis tågade eleverna till musikaulans vallokal, där elevkårsstyrelsen agerade valfunktionärer. Valbåsen var utplacerade och de officiella röstlapparna väntade på att bli ifyllda och försedda med skolans stämpel. I tur och ordning vandrade eleverna till båset och lade sedan sin stämpelförsedda röst i valurnan. De duktiga valfunktionärerna bad sedan om elevens namn och strök det från listan. Klappat och klart. Eleverna hade sagt sitt.

På torsdagen var det dags för att ta reda på vem åttorna och niorna helst skulle se som Finlands nästa president. Elevkårstyrelsen samlades för att räkna rösterna! Ivrigt tog de sig an uppgiften och sorterade röstsedlarna, för att därefter räkna dem. Endast fyra röster förkastades!

Ett stort tack till vår elevkårsstyrelse från åk 5-9! Ni var både duktiga och proffsiga!

Småningom tar förberedelsen för den andra valomgången vid. Den 26 januari är det dags nästa gång! Men före det återstår det att se hur nära eller långt ifrån det riktiga valresultatet våra elever kom 🙂

Som lärare i samhällslära hoppas jag givetvis att eleverna fick ut något av vårt skuggval och känner sig åtminstone lite delaktiga i valrumban som pågår i landet.

Detta var lite om vad som pågått i skolan denna vecka! Skönt veckoslut till er alla!

Andrea

Kommenteringen är stängd.