Stort och smått i vår skolas vardag

Okategoriserad

Fyra arbetsdagar, fyra strålande stunder

2 feb , 2012, 22.10 Minttu Myllynen

 

Alla lärare vet att tiden mellan jul- och sportlov går väldigt fort. För att tiden inte bara ska rinna iväg, tänkte jag stanna upp och se tillbaka på den gångna veckan. Har haft många bra stunder, men följande kommer jag att minnas en lång tid framöver:

1. Tvåorna fick höra den fina, men ganska svåra dikten ”Vintergatan” (Z. Topelius) som avslutning på rymdtemat, som vi jobbat med i flera veckors tid. Dikten handlar om kärleksparet Salami och Zulamith, som genom en tragedi hamnar långt ifrån varandra, till skilda planeter i rymden. Utan att veta om det, börjar de båda samtidigt, på var sitt håll, bygga en bro av ljus till den andra. Till sist möts de i mitten av ljusbron, efter tusen år av väntan. Under läsningen var lamporna släckta, eleverna knäpptysta. Efter läsningen…ett tyst ”wow”.

2. På tisdagen hade jag en håltimme. Då passade jag på att stjäla några av mina elever från småslöjdstimmen för att få sällskap till pulkabacken. Orsaken var att ingen hade varit och kollat om backen var i skick till vintersportdagen. Jag och fem elever plumsade i snön fram till backen och konstaterade att vi måste platta till en hel del pudersnö. Sagt och gjort, nedför backen flera gånger. Snö under jackan och i ansiktet, blöta sockor och handskar. Trots det hade alla roligt, men roligast hade antagligen eleverna, som fick se mig göra något som de verkligen inte ser varje dag. Och jo, backen blev i skick.

3. Mina elever i tvåan har börjat inse, att klassdatorerna är arbetsredskap och att de själva måste utföra tänkandet. Det märktes tydligt idag i en elevs kommentar. Eleverna, som nu jobbar med temat ”Mumin” precis som skolans andra ettor och tvåor, fick som uppgift att rita Muminmammans väska. Sedan skulle de fundera vad som finns i väskan, skriva en lista på datorn och rita bilder till. Vi har fyra datorer i klassen, så fyra elever satte genast igång med skrivandet. Resten började planera och rita sakerna som Muminmamman hade i sin väska. En elev utbrast ungefär så här: ” Det gör inte något att jag inte fick gå först till datorn, för nu när jag ritar först går det sedan jätte snabbt att skriva listan på datorn när jag har redan tänkt vad som ska finnas i väskan!” Eleven fick genast medhåll av några andra. Vilken fin insikt av åttaåringar.

4. Vintersportdag, soligt och vackert väder, ute i skidspåret, glada elever, många skratt och vilda tjut. Bilden här nedan säger allt.

Kommenteringen är stängd.