Stort och smått i vår skolas vardag

Okategoriserad

Oh là là, vad spännande med fransmän på besök!

9 feb , 2012, 19.41 Heidi Pått

 

Den här veckan har Kyrkslätts gymnasium haft 10 fransmän på besök från Rennes. Eleverna i åk 7-9 hade då samtidigt turen att få lite franskt besök, vilket inte händer varje dag. Det uppstod svartsjuka bland eleverna då det blev klart att det bara passade för fransmännen att komma och hälsa på till två olika franska tillvalsgrupper. ”Va fräckt att int vi får nå fransmän”, utbrast många bestörta elever! Några riktigt ivriga fick dock lov att ”skolka” från en annan lektion för att få vara med så det löste sig till sist.

Mina nybörjarfransoser övade in en fråga var på franska åt de franska eleverna och oj va spännande det var att märka att fransmännen (för det mesta) förstod vad man sa! Så fick eleverna välja vad de ville bjuda på och det blev den klassiska blåa chokladplattan och blåbärsmuffins. Båda var en stor hit bland fransmännen och vår choklad var tydligen klart bättre än den franska.

Det häftigaste var då vi pratade om skillnader mellan franska och finska skolor. Mina elever blev ganska avundsjuka på fransmännens två timmar långa matrast och tyckte också att det var en bra idé att betala 3€ för lunchen om man skulle få tre rätter för den pengen. Men sen var det i stället synd om dem som oftast slutade skolan först kl.17 eller 18 och som ofta måste förflytta sig från lektion till lektion utan rast!

Då vi pratade om vad våra gäster tyckte om finnar var det ganska förvånande då de tyckte att den största skillnaden var att vi var så långa här i Finland och att alla finska kvinnor sminkade sig mycket mer än fransyskorna. Sen tyckte de också att vi i Finland äter lite, men HELA tiden. De sa att de var hungriga för att de var vana att äta bara lite på morgonen och sen ett stort mål mat till lunch och middag. De förstod inte riktigt varför vi höll på och äta en massa smått hela tiden. Tydligen var vår skollunch inte alls tillräcklig och de saknade sin förrätt och efterrätt. Tur att det var ärtsoppa och plättar idag då så fick våra franska gäster åtminstone en efterrätt!

Jag hoppas att ett sådant här besök leder till lite mindre fördomar om folk i andra kulturer. Det var en bra inledning till temat ”tolerans” som vi snart skall ha en temadag om. Nyttigt var det åtminstone för mina elever att inse att de franska eleverna var ”helt vanliga” och inte så där arroganta som man har hört att fransmän kan vara.

”Det är kallt i Finland och alla är blonda”, var det enda som de franska eleverna ”visste” om Finland före Finlandsvisiten. Nu tror de nog säkert fortfarande att det alltid är kallt här, då de råkade komma just den här veckan, men de lärde sig hoppeligen något annat om Finland och om finnarna under sitt besök. Nå, åtminstone vet de nu att det finns finländare som inte är blonda!

Kommenteringen är stängd.