Stort och smått i vår skolas vardag

Okategoriserad

Winellska skolan- en fördomsfri skola

5 mar , 2012, 13.24 Heidi Pått

 

Fördomsförstörelse på gång

Jag tror vi alla fick oss en tankeställare då vi läste Rebecka Holms insändare i HBL om rasism i Finland. Skolorna har också blivit uppmanade av bl.a. president Halonen att ta tag i ämnet med eleverna.  Därför tyckte vi att tolerans var det enda rätta temat för vårens temadag som ägde rum förra fredagen i vår skola.

En temadag är kanske inte alltid en lärares högsta dröm att få ordna och de medför ofta mycket arbete för lärarna. Av någon anledning var den här temadagen riktigt rolig att planera, kanske för att det kändes som temat var extra viktigt i dagens samhälle.

Vi byggde upp dagen med en teater som behandlade personer med funktionshinder, ”Svårast är det med dom värdelösa” och tillhörande uppgifter.  Teatern var väldigt intressant. För abstrakt och konstnärlig för vissa elever medan andra tyckte den var ”härligt poetisk”, som en flicka uttryckte det. För mig som lärare kändes det ändå mer givande att eleverna kom underfund med underliggande meningar i pjäsen efter en stunds diskussion än att allt skulle ha serverats färdigt. Det var många aha-upplevelser i klassen efteråt och eleverna utbrast ”ahaa, nå NU förstår jag”, så det kändes verkligen som om diskussionen var väldigt viktig efter pjäsen.

Under resten av dagen höll vi på med olika toleransövningar som hörde till Röda korsets kampanj, ”Omvärdera en fördom”. Vi diskuterade fördomar och rasism och i slutet av dagen skulle alla försöka skriva ner en fördom som de ville bli av med och sedan förstörde vi allas lappar. Vi hade tänkt bränna up allas fördomar på gården som en avslutning av dagen, men då tyckte brandverket att det kanske inte var en så bra idé trots allt. Vi tog alltså till plan B och förstörde fördomarna med en dokumentförstörare i stället!

Under dagens lopp märkte jag hur viktigt det var att gå igenom de här sakerna med eleverna. En flicka sa: ”Heidi, först då ni prata om fördomar så fatta jag int alls va de va för nånting”, då frågade jag: ”Okej, förstår du nu då?”. ”Jå”, svarade hon. Då inser man hur viktigt det är att som lärare inte ta för givet att saker som är självklara för oss vuxna är det för ungdomarna också. I år är Winellska skolans tema ”Back to basics”, och det har nog visat sig vara just det som behövs.

Det kändes meningsfullt att under en hel dags tid få diskutera riktigt viktiga saker med sina elever. Dagen blev riktigt lyckad och det var bara tack vare alla elever och alla klassföreståndare som inte ens knorrade över att de fick en längre och intensivare fredag än vanligt.

 

 

 

 

 

Kommenteringen är stängd.