Stort och smått i vår skolas vardag

Okategoriserad

Fortbildningscaféer

15 mar , 2012, 21.42 Minttu Myllynen

 

Detta läsår har vi lärare i Winellska suttit på caféer mer än vi brukar. Nu handlar det inte om vilka caféer som helst, utan fortbildnings-sådana. I stället för två hela lördagsfortbildningar har vi i år fått testa på att plocka ihop våra egna kurser, seminarier och caféer. Många lärare har uppskattat friheten i att helt själv få välja vilka caféer och kurser man tar del av. Mängden fortbildning måste dock minst motsvara de två lördagsfortbildningarna, men många har valt att gå på mer än man behöver.

Delvis har vi lärare tagit del av KOHUR-projektets caféer. Kohur står för kompetensutveckling inom huvudstadsregionens utbildningsväsenden (Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla och Kyrkslätt). Inom projektet jobbar man med att bygga upp ett fortbildningsprogram på lång sikt. Vi har ordnat caféer i vår egen skola och även deltagit i sådana som ordnats på annat håll. Dessutom har vi ordnat helt egna, interna caféer, då det funnits intresse och idéer för sådana.

Under våra fortbildningseftermiddagar har vi bl.a. fått diskutera sociala medier, olika presentationsverktyg, språkstimulans, differentiering, Intelligent på tangent och mycket mer. Efter caféerna har jag, och säkert alla andra deltagare också, haft huvudet fullt av nya tankar och idéer.

Den här veckan har vi ordnat två olika caféer i vår skola: ”Digital Storytelling” i tisdags och ”Back to Basics” igår. På Storytelling-caféet tog vi en titt på ett roligt och lärorikt gratisprogram, storybird. Vi funderade även på möjligheterna med att eleverna gör egna filmer mha. stillbilder och ljud-/röstinspelning.

Igår, på ”Back to basics”, var vi ett fyrtiotal lärare som satte oss ner i blandade smågrupper för att fundera på hur vi vill att vår skola ska vara. Hur vill vi att elevens väg genom Winellska ser ut? Vad vill vi uppnå och hur? Vad är det mest väsentliga? Det var stora, men ytterst viktiga frågor. Som lärare, och även som en skola i sin helhet, måste man ibland stanna upp och fundera på var man står nu och hur man vill ha det i fortsättningen.

Vår brainstorming kom fint igång igår och vi kommer att fortsätta inom samma tema om några veckor. Vem vet, kanske vi kommer fram till riktigt nytänkande?

Kommenteringen är stängd.