Stort och smått i vår skolas vardag

Okategoriserad

Måndagens fina stunder

26 mar , 2012, 20.09 Minttu Myllynen

 

Måndagar kan ofta vara…ja, måndagar. Jag antar att ni vet vad jag menar. I morse bestämde jag mig ändå för att denna dag ska bli en bra dag. Jag intygade mig om att allt handlar om attityd. Nu insåg jag att det verkligen stämde.

Den här måndagens höjdpunkter var, utan att rangordna:

1. En matematiktimme med tvåorna, då alla jobbade otroligt koncentrerat och fint i 25 minuters tid. Aktivt och inspirerat arbete kombinerat med ett lugn och ro förekommer inte alltför ofta. Efter den klämmen kände vi alla på oss att det var dags att byta aktivitet.

2. Samma tvåor som skulle samarbeta i par kring temat ”Urtidsdjur”. De skulle tänka på ett djur och sedan berätta åt paret vilket djur de tänkte på. Dessa två djur kombinerades sedan till ett ”urtidsdjur” (lite som den utdöda sabeltandstigern såg ut som en komination av kattdjur och valross, eller mammuten som en blandning av elefant och myskoxe). Det var härligt att se hur eleverna samarbetade när de funderade hur man kunde kombinera t.ex. noshörning+elefant, eller häst+orm. I sådana stunder blir lärarens roll definitivt mera handledarens eller inspirerarens.

3. En finskatimme i datasalen med sexorna, då jag såg nya sagor skapas rakt framför mina ögon. Vi jobbade med att skriva egna bildberättelser på Storybird. Eleverna var snabba och duktiga skribenter då de fick använda datorn som skrivmaskin. En lugn lektion under vilken alla fick mycket gjort. Nästan det enda som hördes var ett ihållande knackande från tangentborden.

4. Vetskapen om att det i vårt nya mejlprogram ryms 1250 gånger mera information än i det gamla.

Nu gäller det bara att bestämma sig för att resten av veckan blir lika bra som denna måndag.

Kommenteringen är stängd.