Stort och smått i vår skolas vardag

Okategoriserad

Unicef-runda

18 maj , 2012, 21.18 Minttu Myllynen

 

Idag har hela skolan gått Unicef-rundan (och det fanns även många hurtiga som joggade). Unicef-rundan går ut på att eleverna på förhand samlar sponsorer från sin närkrets, som sedan sponsorerar elevens runda. Exempelvis kan en förälder sponsorera 1 euro/km. Vi gör rundan på den två kilometer långa spånbanan, som är belägen vid skolan.  Om eleven under rundan hinner promenera eller jogga fyra varv, har eleven då samlat in 8 euro för välgörenhet enbart genom att ha motionerat en stund. I fjol berättade en som jobbar för Unicef att barnen i Afrika inte kan begripa hur barn i Finland kan förtjäna pengar på att promenera. Att man därtill sedan ger pengarna till barnen i Afrika, så att de får en möjlighet att gå i skola, det var ofattbart.

I onsdags fick eleverna ta del av Unicef-info, så att alla visste för vilket ändamål pengarna samlas in. I år är temat ”Schools for Africa”, precis som året innan.

Det bästa under rundan var elevernas glada miner och en äkta vilja att hjälpa till. Jag lyckades höra några fina kommentarer där jag traskade runt spånbanan:

– Jag har redan gått två varv och det här är mitt tredje. Jag är redan jätte trött, men jag tänker ta det här varvet till slut för ju längre jag orkar, desto mer hjälper jag, sade en elev i trean.

– Med de kilometrarna jag har joggat kommer fyra afrikanska barn att kunna gå i skola ett helt läsår, sade en elev i tvåan.

I min klass gick eleverna sammanlagt 102km. Undrar hur många kilometer en hel skola med över 700 elever gick?

Kommenteringen är stängd.